سرامیک یکی از انواع مصالح ساختمانی پرکاربرد است که در متنوع ترین طرح ها و رنگ ها به تولید می رسد و بازار فروش داغ و پر رونقی دارد. این محصول برای پوشش کف و دیواره های سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد و جلوه جذابی به محیط می بخشد.
با توجه به اینکه سرامیک می تواند حرارت را به صورت یکنواخت در فضای داخلی ساطع کند، یکی از مناسب ترین گزینه ها برای پوشش کف محسوب می شود. البته در برخی موارد سرامیک هایی که روی سیستم گرمایشی اعمال می شوند ترک خورده یا بالا می آیند که این موضوع دلایل مختلفی دارد. علت ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف چیست؟ در ادامه به این مبحث اشاره خواهیم کرد.
علت ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف چیست؟
سیستم گرمایش از کف یکی از بهترین سیستم ها برای گرم کردن خانه است که گرمای مطبوعی را در محیط خانه ساطع می کند. در این روش، کف خانه را لوله کشی می کنند و با عبور جریان آب گرم از لوله ها و انتقال حرارت به سرامیک ها، خانه گرم می شود. البته اجرای این سیستم باید توسط افراد متخصص و با استفاده از ابزارآلات و تجهیزات مناسب اعمال گردد.
گاهی سرامیک هایی که روی سیستم های گرمایشی اجرا می شوند، در معرض سرما و گرما یا شوک حرارتی آسیب می بینند. علت ترکیدن سرامیک کف خانه می تواند به انبساط مداوم سرامیک ها ارتباط پیدا کند؛ از این رو برای پیشگیری از ایجاد این مشکل، استفاده از سرامیک های باکیفیت و درجه یک اهمیت ویژه ای پیدا می کند. به طور کلی ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف می تواند به موارد زیر ارتباط پیدا کند.
- استفاده از سرامیک های بی کیفیت
- تغییرات مداوم دما و انبساط و انقباض لوله های زیر سرامیک
- استفاده از چسب های بی کیفیت
- نصب غیر اصولی سرامیک ها
- زیرسازی نامناسب
- عدم تجربه کافی در نصب
- استفاده از ملات بی کیفیت
- استفاده از چسب های نامناسب
- توجه نداشتن به نکات ایمنی و اصولی در ساختمان
- عدم وجود درز انبساط
- استفاده از لوله های نامناسب و لوله کشی غیراصولی
- اعمال لوازم سنگین روی سرامیک ها و ایجاد فشار روی آن ها
با چه روش هایی می توان از ترک خوردن سرامیک پیشگیری کرد؟
هر اتفاقی می تواند دلایلی داشته باشد و برای جلوگیری از به وجود آمدن یک اتفاق، باید عوامل ایجاد آن را شناسایی و از بروز آن ها پیشگیری کرد. همان طور که پیش تر اشاره کردیم، علت بالا آمدن سرامیک کف به انبساط و انقباض مداوم سرامیک های اعمال شده روی کف خانه ارتباط پیدا می کند؛ به همین علت برای جلوگیری از ایجاد آن، راهکارهای متعددی وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
نصب سرامیک های مرغوب و درجه ۱
مهم ترین و اصلی ترین راهکاری که می توانیم برای جلوگیری ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف در نظر بگیریم استفاده از سرامیک های مرغوب و با کیفیت است؛ بنابراین هنگام خرید به سراغ نمونه های با کیفیت بروید و سرامیک هایی را بخرید که تحت فشار، دما و حرارت، استحکام بالایی داشته و دچار تغییر حالت و شکستگی نشوند.
سرامیک پرسلان یکی از با کیفیت ترین نوع سرامیک های بازار است که می توان برای پیشگیری از این مشکل روی آن حساب کرد. اگرچه قیمت سرامیک پرسلانی کف بالا است اما ویژگی های مطلوب و مقاومت بالای آن باعث شده تا کاربران با رضایت خاطر این هزینه را بپردازند.
سرامیک پرسلان با توجه به شرایط خاص تولید می تواند در برابر فشار بالا و دمای زیاد از خود مقاومت نشان دهد و همچنین قابلیت های استثنایی در انتقال مناسب گرما دارد؛ از این رو در دسته بهترین سرامیک ها برای پوشش کف قرار می گیرد.
نصب صحیح و اصولی
از دیگر راهکارهایی که می توان برای پیشگیری از علت ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف بیان کرد نصب اصولی و صحیح سرامیک است. برای نصب سرامیک از افراد با تجربه و متخصص در این زمینه کمک بگیرید و همچنین جهت نصب سرامیک ها از ملات یا چسب های با کیفیت استفاده کنید.
اگر قرار است خودتان سرامیک ها را بچسبانید حتماً با اصول و نکات نصب آشنایی پیدا کنید و با جست و جو در اینترنت یا مشاوره با افراد کار بلد، فوت و فن این کار را یاد بگیرید. قبل از نصب حتماً کف را از هرگونه نخاله پاک سازی کنید و سطح مورد نظر را صاف و یکدست نمایید.
زیرسازی صحیح
یکی از مهم ترین عواملی که باعث ترک خوردن سرامیک های کف می شود، عدم توجه به زیرسازی درست و اصولی است؛ بنابراین برای پیشگیری از ایجاد این مشکل، کف ساختمان باید به شکل اصولی زیرسازی شود. برای این کار باید سطح مورد نظر از هر عاملی که باعث ایجاد ناهمواری می شود پاک سازی گردد و هیچ گونه خلل و فرجی در کف وجود نداشته باشد.
همچنین استفاده از ملات های با کیفیت، محکم و استاندارد از جمله سیمان و بتن از مهم ترین مواردی است که می توان برای پیشگیری از این مشکل اعمال کرد. در صورتی که کوچک ترین منفذهای در زیرسازی وجود داشته باشد، رطوبت و نم از سرامیک به بخش های زیرین نفوذ پیدا می کند و باعث آسیب رسیدن به سازه می شود.
اگر زیرسازی را به صورت اصولی اعمال نکنید سیستم گرمایشی، گرما را به صورت یک دست در محیط ساطع نمی کند و با اجتماع گرما در یک ناحیه، سرامیک بالا می آید و آسیب می بیند.
توجه به نکات ایمنی
علت ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف می تواند مربوط به عدم رعایت نکات ضروری در هنگام نصب سرامیک باشد. اگر سرامیک های نصب شده روی کف به شکل صحیح و با رعایت نکات ایمنی اجرا نشده باشند، دچار آسیب، ترک خوردگی و شکست می شوند.
اجرای صحیح درز انبساط
زمانی که سیستم گرمایش از کف در حال اجرا باشد، بتن سرد و گرم شده و انقباض یا انبساط پیدا می کند. همچنین سرامیک نیز دچار انقباض و انبساط خواهد شد و در صورتی که فاصله میان سرامیک ها استاندارد نباشد، سرامیک در اثر این انقباض و انبساط دچار ترک خوردگی و شکست می شود.
برای پیشگیری از ایجاد این مشکل، در نظر گرفتن درز انبساط اهمیت بسیار زیادی پیدا می کند. این فاصله و این درز، مانع از رسیدن گرمای بیش از اندازه به سرامیک می شود و از ترک خوردن آن جلوگیری می کند.
راهکارهایی برای حل مشکل ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف
اگرچه علت ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف و راهکارهایی که قبل تر اشاره کردیم برای پیشگیری از ایجاد این مشکل بسیار موثر هستند، اما گاهی با وجود توجه به تمامی این نکات، باز هم بر اثر یک سری خطاها، سرامیک ها دچار آسیب می شوند. از راهکارهایی که برای حل مشکل ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف می توانیم به آن ها اشاره داشته باشیم عبارتند از:
- از ابتدایی ترین راهکارها برای حل این مشکل، برداشتن سرامیک های ترک خورده و جایگزین کردن آن ها با سرامیک های سالم است. البته این کار باید با دقت بالایی صورت بگیرد تا سرامیک های مجاور دچار آسیب و شکستگی نشوند. همچنین طرح و رنگ سرامیکی که انتخابی می کنید باید متناسب با طرح و رنگ سایر سرامیک ها باشد که این موضوع زحمت گشت و گذار در فروشگاه های فروش سرامیک را به همراه دارد.
- گاهی ترک خوردن سرامیک تنها به یک یا دو سرامیک محدود نمی شود و تعداد زیادی از سرامیک ها دچار آسیب می شوند. در چنین شرایطی باید تمام سرامیک ها را کنده و بعد از زیرسازی اصولی، مجدداً با استفاده از سرامیک های مرغوب و درجه یک، زیرسازی کف را انجام دهید.
- در صورتی که سرامیک ها را جدا کردید و متوجه شدید که زیرسازی به شکل اصولی انجام نشده از پشم شیشه کمک بگیرید. در مسیر عبور لوله ها پشم شیشه قرار دهید تا انتقال گرما به یک نقطه محدود نشود و گرما در تمامی بخش ها به شکل یکسان ساطع گردد.
- قبل از نصب دوباره سرامیک ها، زیرسازی را کاملاً صاف کنید و اطمینان حاصل کنید که هیچ حفره و منفذه ای در کف وجود نداشته باشد.
- مسیر حرکت لوله های سرد و گرم و تأسیسات ساختمان را چک کنید و مطمئن شوید که نشتی نداشته باشند. در صورت وجود نشتی باید زیرسازی را تغییر دهید و اقدامات لازم را جهت رفع نشتی اعمال کنید.
- برای چسباندن سرامیک ها از چسب های انعطاف پذیرکمک بگیرید و به این ترتیب از لق شدن یا کنده شدن سرامیک ها پیشگیری به عمل آورید.
سخن پایانی
در این مطلب در رابطه با علت ترک خوردن سرامیک در گرمایش از کف صحبت کردیم و راهکارهایی را برای حل این مشکل ارائه دادیم. به طور کلی زیرسازی غیر اصولی، استفاده از سرامیک های بی کیفیت، عدم توجه و رعایت استانداردها، عدم دقت به نکات ایمنی و همچنین نصب سرامیک ها به صورت اشتباه، از دلایلی هستند که زمینه ترک خوردن سرامیک ها را در گرمایش از کف فراهم می کنند.
برای جلوگیری از ایجاد این مشکل راهکارهای متعددی وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به استفاده از سرامیک های با کیفیت، مصالح ساختمانی مرغوب و استفاده از تجربه افراد متخصص در این زمینه اشاره کرد.