سرامیک پرسلان به دلیل مقاومت بالا در برابر آب و دوام طولانی مدت، به عنوان یکی از محبوب ترین مصالح ساختمانی برای پوشش کف و دیوار شناخته می شود. از دلایل محبوبیت سرامیک های پرسلان می توان به میزان جذب آب پایین آن ها اشاره کرد.
در این مطلب تصمیم داریم به بررسی این موضوع بپردازیم و شما را با روش های اندازه گیری میزان جذب آب سرامیک پرسلان آشنا سازیم. درک دقیق این موضوع برای انتخاب سرامیک های مناسب با توجه به کاربرد و شرایط محیطی بسیار حیاتی است؛ پس همراه ما باشید.
سرامیک پرسلان چقدر آب جذب می کند؟
سرامیک های پرسلان را با استفاده از مواد اولیه که دانه بندی بسیار ریزی دارند و در درجه حرارت بالا تولید می کنند؛ از همین رو این نوع سرامیک ها متراکم بوده و از منافذ کمی برخوردارند. فضاهای خالی موجود بین دانه های مواد اولیه را منافذ سرامیک می دانند که هرچه تعداد این فضاهای خالی کمتر باشد، سرامیک آب کمتری جذب می کند.
از آنجایی که جذب آب سرامیک پرسلان از مهم ترین عواملی است که باید هنگام خرید این مصالح مورد نظر قرار دهید، بهتر است بدانید هرچقدر میزان جذب آب سرامیکی کمتر باشد، نشان می دهد که آن سرامیک مقاومت بالاتری در مقابل رطوبت دارد.
سرامیک هایی با جذب آب بالا پس از مدتی دچار ترک خوردگی یا تاب می شوند و برای استفاده طولانی مدت چندان مناسب نیستند. این درحالی است که شما می توانید سرامیک هایی با جذب آب محدود را برای فضاهایی همچون آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حتی استخر استفاده کنید.
به طور کلی باید بگوییم که سرامیک های پرسلانی میزان جذب آب چندانی ندارند (کمتر از 5/0 درصد). این مسئله نشان می دهد که جذب آب سرامیک پرسلان دیوار و کف چقدر پایین است.
به چه طریقی می توان میزان جذب آب در سرامیک پرسلان را اندازه گیری کرد؟
برای آنکه بتوانید میزان جذب آب سرامیک پرسلان را اندازه بگیرید، می توانید طبق مراحل زیر عمل کنید.
- برای ۵ ساعت، یک تکه از کاشی پرسلانی را در ظرفی که آب جوش در آن ریخته شده قرار دهید.
- بعد از اتمام مدت گفته شده، کاشی را خارج کنید و آن را در گوشه ای قرار دهید تا خشک شود.
- از قبل، باید وزن کاشی خشک را اندازه بگیرید.
- همچنین نیاز است که وزن کاشی مرطوب را هم اندازه گیری کنید.
- در نهایت فرمول (وزن کاشی خشک - وزن کاشی مرطوب) / وزن کاشی خشک، میزان جذب آب را به شما نشان می دهد.

مزایای پایین بودن جذب آب سرامیک پرسلان
شاید فکر کنید که قیمت سرامیک پرسلان کف کمی بالا است، اما از آنجایی که این سرامیک ها میزان جذب آب پایینی دارند، بی تردید هزینه ای که بابت خرید آن ها می پردازید، ارزشش را خواهد داشت. برای اطمینان بیشتر در ادامه چندی از مزایای این سرامیک ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
- مقاومت در مقابل رطوبت: این سرامیک ها دارای مقاومت فوق العاده ای در برابر رطوبت هستند و می توانند در برابر تاب خوردگی، ترک خوردگی و پوسیدگی ناشی از رطوبت دوام قابل توجهی از خود نشان دهند.
- مقاومت در مقابل لکه: از آنجایی که سرامیک های پرسلانی جذب آب بسیار کمی دارند ، به راحتی لک نمی شود.
- ماندگاری بالا: سرامیک های پرسلانی از بادوام ترین سرامیک های موجود در بازاراند و به تعمیر یا نگهداری چندانی نیاز ندارند.

انواع سرامیک باتوجه به میزان جذب آب
جذب آب سرامیک پرسلان چندان زیاد نیست، اما بهتر است بدانید که تمامی سرامیک ها به یک اندازه جذب آب ندارند؛ از همین رو با توجه به میزان تراکم و جذب آب، می توانیم سرامیک های مختلف را به چهار دسته زیر تقسیم بندی کنیم.
- غیرشیشه ای: سرامیک هایی با دانسیته پایین یا غیر شیشه ای بیشتر از 10 درصد آب را به خود جذب می کنند و تنها برای استفاده در محیط داخلی مناسب اند.
- نیمه شیشه ای: سرامیک های نیمه شیشه ای با دانسیته متوسط بین ۳ تا 10 درصد آب را به خود جذب می کنند و آن ها را کاشی هایی با چگالی متوسط می دانند. بهتر است که این نوع سرامیک ها را هم تنها در فضای داخلی به کار برد.
- کاملا شیشه ای: کاشی کاملا شیشه ای با دانسیته بالا را می توان برای محیط های داخلی و خارجی مورد استفاده قرار داد، سرامیک کاملا شیشه ای بین ۰.۵ تا ۳ درصد آب را به خود جذب می کند.
- غیرقابل نفوذ: سرامیک های بسیار متراکم یا غیرقابل نفوذ از بهترین انواع سرامیک ها با جذب آب کمتر از ۰.۵ درصد هستند. شما می توانید این نوع سرامیک ها را در هر فضایی حتی استخر هم استفاده کنید. از آنجایی که جذب آب سرامیک پرسلان پایین است، می توان این سرامیک ها را در دسته سرامیک های غیرقابل نفوذ جا داد.

سرامیک ها با توجه به میزان جذب آب به چند گروه تقسیم می شوند؟
باتوجه به جذب آب، انواع مختلف سرامیک ها را می توان به گروه هایی تقسیم بندی کرد که این گروه ها موارد زیر هستند.
گروه اول، سرامیک هایی با جذب آب کم
جذب آب این نوع سرامیک ها حداکثر سه درصد است. در این گروه سرامیک های پرسلانی و کاشی های گرانیتی جای می گیرند. جذب آب سرامیک پرسلان و کاشی های گرانیتی به دلیل تراکم بالای آن ها پایین است؛ پس می توان آن ها را در این دسته قرار داد. ضمن اینکه سرامیک های گروه اول علاوه بر فضای داخلی و خارجی ساختمان برای محیط های همیشه مرطوب مانند حمام یا استخر هم مناسب اند.
گروه دوم، سرامیک هایی با جذب آب متوسط
جذب آب سرامیک های گروه دو بین ۳ تا ۱۰ درصد است. سرامیک های کف لعابدار معمولا در این دسته قرار می گیرند. اگر بندکشی کاشی و سرامیک های گروه دوم به کمک تجهیزات مناسبی مثل پودر بندکشی کاشی و سرامیک به خوبی انجام شود، احتمالا تا مدت های طولانی بتوانید از آن ها استفاده کنید؛ اما به طور کلی سرامیک های گروه دوم به دلیل مقاومت پایین در برابر رطوبت برای استفاده در کف اتاق ها و سالن ها مناسب اند.
گروه سوم، سرامیک های با جذب آب بالا
کاشی ها و سرامیک هایی با جذب آب بیشتر از ۱۰ درصد را می توان جزو این دسته قرار داد. معمولا کاشی های دیواری لعاب دار و بدون لعاب را می توان کاشی های گروه سوم نامید که استفاده از آن ها را تنها برای مکان های خشک همچون دیوارهای داخلی ساختمان توصیه می کنیم.
سخن آخر
در این مطلب سعی داشتیم در رابطه با میزان جذب آب سرامیک پرسلان اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که متوجه شدید، سرامیک های پرسلان به دلیل تراکم بسیار بالا و وجود منافذ محدود جذب آب پایینی دارند و همین موضوع باعث شده این نوع سرامیک ها، بهترین نوع سرامیک های موجود در بازار باشند که برای مکان های مختلف قابل استفاده اند.