کاشی و سرامیک دو نوع مصالح ساختمانی است که در طرح و رنگ های مختلف تولید می شوند و می توانند به محیط جلوه ای خاصی بدهند. اما به مرور زمان دچار رنگ پریدگی و آلودگی می شوند و نیاز به تغییر و تعویض پیدا می کنند. یکی از روش های کم هزینه و کم دردسرتر رنگ کردن کاشی و سرامیک است. در این مطلب قصد داریم به آموزش مراحل رنگ کردن سرامیک کف و رنگ کردن سرامیک دیوار بپردازیم.
مراحل رنگ کردن سرامیک کف و دیوار
یک فرآیند جذاب و تغییردهنده دکوراسیون فضای آشپزخانه، حمام و دستشویی، رنگ کردن سرامیک کف این مکان ها است. برای رنگ کردن این فضاها باید مراحل زیر را انجام داد.
- مرحله یک تهیه مواد و ابزار : ابتدا و قبل شروع کار باید تمام لوازم مورد نیاز خود را در دسترس قرار دهید. از مهم ترین این ابزار می توان به رنگ، سیلر، گریدهای سنگزنی، پرایمر، و قلموها و غلتک های مناسب اشاره کرد.
- مرحله دوم تمیزکاری سطح سرامیک : در این مرحله باید سطح کاشی و سرامیک را با دقت و با استفاده از مواد تمیز کننده مناسب تمیز کنید تا هیچ گونه گرد و غباری روی کاشی نماند. در صورت نم دار بودن کاشی و سرامیک باید 4 تا 5 ساعت اجازه دهید سطح کاملاً خشک شود.
- مرحله سوم سنگ زنی سطح سرامیک : برای آماده کردن سطح کاشی جهت جذب رنگ و همچنن افزایش آهک گیری رنگ و افزایش پیچیدگی روکش سرامیک و کاشی باید سطح آن ها با گریدهای سنگ زنی کاملا صاف شود.
- برای حفظ درخشندگی سرامیک و جلوگیری از آسیب دیدگی آن می توان از کاغذ سمباده 180 استفاده کرد. سپس با یک پارچه خشک سطح را از گرد و غبار پاک کنید.
- مرحله چهارم پرایمر : برای بهبود بخشی به تراکم و الزامات اولیه رنگ باید از پرایمر استفاده کرد. می توان پرایمر را با قلمو یا غلتک به صورت یکنواخت بر روی سطح سرامیک پخش نمود. برای خشک شدن پرایمر 4 ساعت زمان لازم است؛ به جای پرایمر می توان از رنگ گچ استفاده کرد. به وسیله سمباده 180 می توان ناهمواری های ناشی از پرایمر را به آرامی از روی سطح سرامیک پاک نمود. سپس با دستمال خشک ذرات گرد و غبار را تمیز کنید.
- مرحله پنجم رنگ آمیزی : در این مرحله باید رنگ مورد نظر خود را انتخاب کرده و رنگ را با قلمو و غلطک و با حرکات یکنواخت روی سطح سرامیک و کاشی پخش نمود. قسمت هایی از دیوار و کف که نمی خواهید رنگ شوند را با ورقه های پلاستیکی بپوشانید.
رنگ انتخابی باید ضد آب باشد؛ رنگ لاتکس بهترین رنگ برای رنگ كردن كاشي دستشويي است. از رنگ کردن دوباره یک نقطه خودداری کنید و در صورت نیاز به رنگ آمیزی مجدد باید صبر کنید لایه رنگ قبلی کاملا خشک شود.
- مرحله ششم خشک شدن : بعد از رنگ آمیزی حداقل باید 5 تا 6 ساعت بگذرد تا رنگ روی سطح کاشی و سرامیک خشک شود. در برخی مواقع که هوا سرد و مرطوب است ممکن است زمان خشک شدن تا 12 ساعت نیز طول بکشد.
- مرحله هفتم : در صورتی که بخواهید بر روی سرامیک و کاشی طرح دلخواهی را اجرا کنید باید از استنسیل یا شابلون استفاده نمایید. برای این کار بایستی استنسیل مدنظر را روی یک سرامیک قرار دهید و سپس طرح دلخواه را با استفاده از غلتک فوم بر روی کاشی و سرامیک ایجاد کنید. بعد از اتمام کار و خشک شدن کامل رنگ باید بر روی سطح مدنظر از سیلر استفاده کرد.
- مرحله هشتم سیلر پلی اورتان : برای اینکه رنگ ثابت شود و احتمال خراشیدگی آن کمتر شود بهتر است بعد از خشک شدن کامل رنگ بر روی سرامیک و کاشی از سیلر پلی اورتان استفاده کرد. زمان لازم برای خشک شدن سیلر 4 الی 6 ساعت است. در صورت استفاده از سیلر پلی اورتان بر پایه روغن باعث زرد شدن سطح سرامیک و کاشی می شود.
ویژگی های مناسب ترین رنگ برای رنگ کردن سرامیک دیوار و کف
رنگ انتخابی برای رنگ کردن سرامیک کف و دیوار باید دارای ویژگی هایی باشد. مهم ترین ویژگی این رنگ باید دارای چسبندگی بالا باشد. همچنین از رنگ هایی پایه آب یا آکریلیک استفاده نشود؛ زیرا خیلی زود از سطح کاشی و سرامیک پاک می شود.
انتخاب رنگ اپوکسی به دلیل داشتن چسبندگی بالا برای رنگ کردن سرامیک دیوار مناسب است. این رنگ در دو نوع رنگ اپوکسی یک جزئی و رنگ اپوکسی دو جزئی در بازار به فروش می رسد.
- رنگ اپوکسی یک جزئی : رنگ آمیزی با این نوع رنگ ساده است؛ زیرا نیازی به زدن چند لایه رنگ روی هم نیست. رنگ اپوکسی یک جزئی چسبندگی خوبی روی سطح دارد و برای خشک شدن نیازی به ترکیب شدن با ماده دیگری ندارد. این رنگ با قرار گرفتن در معرض هوا به خوبی خشک می شود؛ همچنین رنگ اپوکسی یک جزئی را می توان به صورت اسپری رنگ نیز خریداری کرد.
- رنگ اپوکسی دو جزئی : دو جزء تشکیل دهنده رنگ اپوکسی دو جزئی شامل رنگ و هاردنر یا سخت کننده رنگ هستند. بخش دوم رنگ یعنی هاردنر به خشک شدن رنگ کمک می کند.
معرفی انواع رنگ برای رنگ کردن کاشی دستشویی و حمام
انواع رنگ های مناسب برای رنگ کردن سرامیک کف و دیوار شامل اپوکسی، اکریلیک، لاتکس و رنگ روغن هستند؛ در ادامه به معرفی ویژگی های هر کدام می پردازیم.
- رنگ اپوکسی : در ابتدای مقاله به معرفی ویژگی های رنگ اپوکسی اشاره کردیم. این رنگ برای رنگ کردن سرامیک پرسلان دیوار مناسب است؛ ولی باید در نظر داشت که رنگ کردن این نوع سرامیک از نظر فنی مورد تایید نیست.
- رنگ اکریلیک : این نوع رنگ در دو نوع محلول در آب و محلول در روغن تولید می شود که از نوع محلول در آب این رنگ شیمیایی در صنعت ساختمان استفاده می کنند. رنگ آکریلیک به دلیل ویژگی هایی که دارد برای رنگ کردن سرامیک کف حمام و دستشویی و آشپزخانه مناسب است. از جمله این ویژگی ها می توان به دوام و ماندگار و داشتن کیفیتی مطلوب، مقاوم در برابر انواع ساییدگی و نور خورشید و کاربردی آسان و ساده این رنگ اشاره کرد.
- رنگ لاتکس : رنگ های لاتکس نیز به دلیل اینکه از اجزای پلیمری خاصی ساخته شده اند دارای کیفیت خاصی هستند. از این رو پوشش های مبتنی بر لاتکس فواید زیادی مثل مقاوم دربرابر رطوبت و دوام و مقاومت بالا در برابر پاک شدن دارند.
- رنگ روغن : یکی از پرکاربردترین رنگ های مورد استفاده در صنعت ساختمان، رنگ روغن است که از قدیمی ترین رنگ ها محسوب می شود. این رنگ معایبی دارد؛ ولی با این وجود هنوز هم به دلیل مزایایی همچون قابلیت شستشوی بالا، پوشش دهی بالا و ضد آب بودن مورد استفاده قرار می گیرد.
رنگ های مناسب برای رنگ کردن کاشی آشپزخانه، حمام و دستشویی
به طور کلی برای رنگ كردن كاشي دستشويي، حمام و آشپزخانه باید چند مرحله انجام شود. این مراحل در قسمت رنگ کردن سرامیک کف و دیوار توضیح داده شد. اما در این بخش از مطالب می خواهیم بدانیم که از نظر زیبایی چه رنگ هایی برای این مکان های مرطوب مناسب است.
- رنگ صورتی
انتخاب هوشمندانه از طیف رنگ صورتی برای رنگ کردن کاشی آشپزخانه، حمام و دستشویی می تواند به فضا جلوه ای زیبا بدهد. همچنین می توان رنگ صورتی را با رنگ سفید ترکیب کرد و زیبایی محیط را دو چندان نمود.
- رنگ سبز
رنگ سبز رنگی مناسب برای تداعی حس طبیعت در محیط است. برای حمام و دستشویی با فضای باز می توان از رنگ سبز تیره و برای سرویس بهداشتی و حمام با فضای کمتر از سبز روشن استفاده کرد. چنانچه در کنار سبز از اکسسوری های به رنگ صورتی، قرمز و طلایی استفاده شود ترکیب بی نظیری به وجود می آید.
- رنگ قهوه ای
رنگ قهوهای از مناسب ترین و پرکاربردترین رنگ ها برای رنگ کردن سرامیک دیوار است؛ هر چه رنگ قهوهای تیرهتر باشد فضا کوچکتر به چشم می آید و هر چه از رنگ قهوه ای روشن تر استفاده شود فضا بزرگ تر دیده می شود. رنگ کردن سرامیک و کاشی حمام و دستشویی با رنگ قهوه ای باعث ایجاد فضایی کلاسیک و مدرن می گردد.
- رنگ آبی
رنگ آبی و سفید نماد آرامش هستند؛ به همین دلیل از قدیم در حمام های عمومی کاشی های آبی و سفید کاربرد داشته اند. امروزه نیز استفاده از رنگ های آبی و سفید برای رنگ کردن کاشی سرویس بهداشتی و حمام مناسب به نظر می رسد.
- رنگ سورمه ای
رنگ سورمهای یک رنگ سرد است و می تواند فضایی لوکس و چشم نواز را بوجود آورد. این رنگ را می توان با رنگ های گرم نیز ترکیب کرد.
سایر رنگ های مناسب برای انواع کاشی و سرامیک شامل مشکی، بنفش، سفید، طوسی، طلایی و رنگ قرمز هستند. نکته مهمی که باید هنگام رنگ کردن کاشی و سرامیک به آن توجه کنید نوع سرامیک است؛ زیرا رنگ کردن برخی سرامیک ها مثل سرامیک پرسلان از لحاظ فنی درست نیست.
مناسب ترین رنگ کردن سرامیک کف
رنگی که برای کف سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخانه و پذیرایی و نشیمن باشد باید دارای قدرت چسبندگی بالا باشد. همچنین این رنگ باید خاصیت ضد آب و رطوبت داشته باشد و در اثر رطوبت از بین نرود.
از بین رنگ هایی که معرفی کردیم رنگ اپوکسی مناسب ترین رنگ برای رنگ کردن سرامیک و کاشی کف و محل هایی بود که با آب در تماس هستند. علت این امر چسبندگی بالا رنگ اپوکسی نسبت به رنگ های اکریلیک و پای آب و همچنین ماندگاری بالای رنگ اپوکسی است.
ابزار لازم برای رنگ کردن سرامیک و کاشی
همانطور که در قسمت مراحل رنگ کردن سرامیک کف اشاره شد اولین مرحله آماده سازی ابزار کار است؛ البته وسایل مورد نیاز برای رنگ آمیزی کاشی و سرامیک به دو دسته تجهیزات و متریال رنگ کردن تقسیم می شوند. در اینجا به معرفی این وسایل و مواد می پردازیم.
- تجهیزات یا ابزار رنگ آمیزی کاشی
- غلتک و روکش رنگ
- سینی رنگ و آستر
- قلم موی رنگ آمیزی
- پارچه چسبناک
- سمباده اوربیتال
- سمباده
- کاردک
- سطل تمیز
- اسفنج پد شستشو
- دستکش لاتکس یا جایگزین لاتکس
- محافظت از چشم، شنوایی و تنفس
مواد و متریال لازم برای رنگ کردن سرامیک
- رنگ کاشی
- پرایمر باندینگ
- پوشش شفاف پلی اورتان
- پاک کننده TSP یا جایگزین TSP
- رزبندی قابل رنگ آمیزی
- خمیر بسته بندی ضد آب
- دوغاب کاشی
- نوار نقاش
- ورق پلاستیک
مزایا و معایب رنگ کردن سرامیک
رنگ کردن سرامیک کف و دیوار می تواند مزایای زیادی داشته باشد؛ ولی این کار می تواند معایبی به دنبال دارد که در ادامه به شرح این مزایا و معایب می پردازیم.
مزایای رنگ کردن کاشی
- بالا بردن عمر مفید انواع کاشی و سرامیک
- رنگ کردن سرامیک روشی ارزان قیمت و کم زحمت است.
- عدم نیاز به تعویض سرامیک و کاشی های فعلی
- پاک کردن هرگونه آلودگی، کثیفی، ذرات گرد و غبار بعد از رنگ کردن سرامیک بسیار راحت است.
- امکان ترمیم مشکلات جزئی موجود بر روی سطح کاشی و سرامیک
- مقرون به صرفه تر بودن رنگ آمیزی سرامیک و کاشی نسبت به تعویض آن ها یا چسباندن سرامیک جدید روی سرامیک قدیمی
معایب رنگ کردن سرامیک
- به مرور زمان ممکن است رنگ روی سرامیک از روی سطح آن بلند شود. برای جلوگیری از چنین مشکلی باید از رنگ های مرغوب استفاده نمود؛ همچنین باید روش های صحیح رنگ کاری سرامیک و کاشی را به کار برد.
- رنگ می تواند علاوه بر کاشی، دوغاب را نیز بپوشاند؛ در این صورت امکان انتخاب و تنظیم رنگ وجود ندارد و سطوح به صورت یکنواخت رنگ آمیزی می شوند. برای برطرف کردن این عیب می توان از قلموی ریز برای رنگ کردن سرامیک استفاده کرد یا اینکه محل بندها را با چسب پوشاند تا رنگ روی دوغاب را نپوشاند.
- رنگ کردن سرامیک و کاشی نیاز به آماده سازی و مقدمات گسترده و پیچیده ای دارد.
نکته مهم در مورد رنگ کردن سرامیک پرسلان کف این است که رنگ آمیزی این نوع سرامیک از لحاظ فنی مورد تایید متخصصان نیست.
آیا می توان سرامیک حمام را رنگ کرد؟
اکثر کاشی و سرامیک ها به جز سرامیک های لعابدار مثل سرامیک پرسلان قابل رنگ آمیزی هستند. در صورت رنگ آمیزی این نوع سرامیک باید سمباده کاری، رنگ کردن و آسترکاری با رنگ اپوکسی انجام شود.
همچنین رنگ کردن کف حمام مقرون به صرفه نیست؛ زیرا به صورت مداوم در تماس با آب و رطوبت است و رنگ کاشی خیلی زود پوسته پوسته یا محو خواهد شد.
اهمیت محل رنگ کردن کاشی
برای رنگ کردن سرامیک و کاشی محل رنگ آمیزی اهمیت دارد؛ زیرا در محیط های مرطوب مثل سرویس بهداشتی و حمام حتما باید زیر سازی با رنگ لاتکس انجام شود. در مرحله بعد انتخاب رنگ سرامیک مهم است و براساس سلیقه مشتری و متناسب با طراحی داخلی حمام و سرویس بهداشتی، آشپزخانه و دیگر قسمت های منزل می تواند متفاوت باشد. این نکته قیمت رنگ مخصوص سرامیک و کاشی را تحت تاثیر قرار می دهد.
رنگ کردن سرامیک دیوار به روش هوای خشک
رنگ کردن کاشی به روش هوای خشک به این موضوع اشاره دارد که سرامیک و کاشی بعد از نصب روی دیوار رنگ می شوند. در این روش کاشی و سرامیک بعد از رنگ شدن در معرض هوای خشک قرار می گیرند.
برای رنگ کردن سرامیک قبل نصب نیز از روش جداگانه و روش های صنعتی و براساس شیوه های گرم کردن کاشی و سرامیک استفاده می شود. رنگ در مقابل سایش مقاومت ندارد و رنگ کردن سرامیک موقتی است؛ ولی رنگ کردن سرامیک در کوره دائمی است و دوام بالایی در برابر سایش دارد.
دقت کنید که برای اینکه رنگ آمیزی سرامیک و کاشی به صورت تمیز و حرفه ای انجام شود باید در بازه زمانی کافی این کار صورت گیرد. برای جلوگیری از دوباره کاری باید از ابزارآلات مرغوب و مناسب ترین رنگ استفاده کرد؛ همچنین اگر ظرافت در رنگ آمیزی برای شما در اولویت است و رنگ کردن سرامیک را کار دشواری می دانید بهتر است از افراد متخصص در این حوزه کمک بگیرید.
اهمیت استفاده از سرامیک پرسلان برای کف
سرامیک پرسلان در برابر مواد شیمیایی قوی مقاومت بسیار بالایی دارد؛ ولی جذب آب این نوع سرامیک کم است. از این رو استفاده از سرامیک پرسلان کف بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
برای محیط های مرطوب مثل آشپزخانه، دستشویی و حمام که به صورت مداوم باید شسته شوند و در تماس با آب هستند استفاده از سرامیک پرسلان دیوار و کف توصیه می شود.
همچنین این نوع کاشی برای مکان هایی که آلودگی زیاد دارند و باعث ایجاد لک روی کاشی می شود و باید مرتب شسته شوند نیز گزینه مناسبی است. همانطور که اشاره شد از لحاظ فنی رنگ کردن سرامیک پرسلان مورد تایید مهندسان و متخصص این حوزه نیست و کار درستی محسوب نمی شود.
جمع بندی
در برخی مواقع که کاشی و سرامیک دیوار و کف قدیمی یا کثیف و رنگ پریده شده اند نیاز به تغییر دکوراسیون احساس می شود. اما ممکن است هزینه زیاد کندن کاشی های قدیمی و نصب سرامیک جدید و یا چسباندن سرامیک جدید روی کاشی های قدیمی باعث منصرف شدن مشتری شود.
در این صورت رنگ کردن سرامیک کف یا دیوار می تواند یک راه حل عالی و با صرف هزینه کمتر باشد. در این مقاله به طور مفصل به بررسی صفر تا صد رنگ آمیزی سرامیک کف و دیوار پرداختیم.