کاشی کاری و سرامیک کاری یکی از مهم ترین مراحل ساخت و ساز محسوب می شود. برای اینکه سرامیک ها را روی سطوح مختلف نصب کنند، از ملات سیمان یا از چسب های مخصوص کمک می گیرند.
بسته به اینکه کدام روش را برای نصب سرامیک انتخاب می کنید، مدت زمان خشک شدن سرامیک کف نیز متفاوت خواهد بود. اینکه با کدام روش سرعت کار افزایش پیدا می کند و سرامیک ها زودتر و بهتر به کف می چسبند، موضوعی است که در این مطلب به آن اشاره خواهیم کرد.
چسب کاشی چیست؟
چسب کاشی یکی از انواع چسب های ساختمانی است که از آن برای چسباندن کاشی و سرامیک روی کف و دیوار استفاده می کنند. این چسب از ترکیب مواد شیمیایی نظیر سیمان، رزین و پلیمر تشکیل شده و از قدرت چسبندگی بسیار بالایی برخوردار است.
این محصول به دلیل برخورداری از ویژگی های منحصر به فرد و متمایز، به یک محصول پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی تبدیل شده و به شکل گستردهای در این حوزه به کار گرفته می شود. چسب کاشی در مقایسه با ملات سیمان، قدرت چسبندگی بسیار بالایی دارد. بر خلاف استفاده از سیمان، گرد و غبار و آلودگی به همراه نداشته و به دلیل کوتاه شدن مدت زمان خشک شدن سرامیک کف در این روش، به تسریع در روند کار کمک می کند.
در استفاده از چسب کاشی و سرامیک به چه نکاتی دقت داشته باشیم
اگر با شناخت چسب سرامیک و آشنایی با ویژگی ها و مزایای آن تمایل به استفاده از این محصول دارید، به نکاتی که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم دقت داشته باشید.
چسب مناسب انتخاب کنید
برای خرید چسب و خرید کاشی پرسلان، حتماً نوع سرامیک و محل نصب آن را در نظر بگیرید. همچنین شرایط محیطی استفاده از چسب را مدنظر قرار دهید و متناسب با نیاز خود، چسب های انعطاف پذیر و چسب هایی با زمان گیرش مناسب را بخرید.
آماده سازی سطح
برای شروع کار، سطح زیر کار باید عاری از هرگونه آلودگی، چربی و گرد و غبار باشد. برای آماده کردن سطح، ابتدا محل مورد نظر را به خوبی جارو بکشید و با استفاده از یک دستمال مرطوب و نمناک، محیط را تمیز کنید. در صورتی که سطح مورد نظر ناهموار است، برای صاف کردن آن از سیمان یا بتونه کمک بگیرید.
اگر سطح مد نظر ترک خورده یا آسیب دیده، با استفاده از مواد ترمیمی، محل مورد نظر را ترمیم کنید. با استفاده از یک لایه آستر، سطح را پوشش دهید تا چسب کاشی به طور بهتر و یکنواخت تری روی سطح بچسبد.
مخلوط کردن چسب
اگر برای کوتاهتر شدن مدت زمان خشک شدن سرامیک کف از چسب های کاشی و سرامیک استفاده می کنید، در این مرحله باید اقدام به مخلوط کردن چسب نمایید. برای این کار حتماً به دستورالعمل هایی که روی قوطی چسب درج شده دقت داشته باشید. پودر چسب را به آرامی به آب اضافه کرده و مخلوط را با استفاده از همزن آنقدر هم بزنید تا به یک بافت همگن و خمیری برسید.
چسب را 5 تا 10 دقیقه استراحت بدهید تا حباب های هوا از درون آن خارج شوند. مجدداً چسب را هم زده و سپس استفاده کنید. چسب باید ظرف مدت زمان مشخص شده توسط تولیدکننده (حدود 2 ساعت) برای چسباندن سرامیک پرسلان مورد استفاده قرار بگیرد. اگر مدت زمان کار بیشتر از مقدار مشخص شده طول بکشد، قدرت چسبندگی چسب کاهش پیدا می کند.
اعمال چسب
در این مرحله باید چسب را با استفاده از ماله های دندانه دار روی سطوح بکشید. میزان ضخامت چسب باید با توجه به نوع سرامیک و سطح کار تنظیم شود. در نهایت سرامیک ها را روی چسب قرار دهید و بعد از تراز کردن، با ایجاد فشار روی سرامیک، آن ها را به سطح مورد نظر بچسبانید.
نکات تکمیلی برای استفاده از چسب کاشی
- مدت زمان گیرش اولیه چسب سرامیک کف معمولاً ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت است. در این زمان به هیچ عنوان روی سرامیک ها تردد نکنید.
- بعد از خشک شدن سرامیک باید با استفاده از پودر بندکشی سرامیک، بین درز های سرامیک را پر کنید. بعد از اتمام کار، محل را تمیز کرده و زمان دهید تا سرامیک ها به طور کامل به سطح مورد نظر چسبندگی پیدا کنند.
- اگر در فصل زمستان سرامیک کاری را انجام می دهید حتماً برای افزایش سرعت خشک شدن چسب، از ابزار گرمایشی کمک بگیرید.
نکات ایمنی برای استفاده از چسب کاشی و سرامیک
برای استفاده از چسب کاشی و سرامیک، توجه و رعایت یکسری نکات ایمنی الزامی است. این نکات عبارتند از :
- از دستکش و ماسک مناسب استفاده کنید. این کار از تماس مستقیم چسب با پوست و تنفس ذرات آلوده آن جلوگیری کرده و مانع از ایجاد مشکلات پوستی یا مشکلات تنفسی خواهد شد.
- استفاده از چسب برای سرامیک کاری را برای مکان هایی با تهویه مناسب انتخاب کنید.
- اگر در حین کار، چسب با پوست یا چشم شما تماس پیدا کرد هرچه سریع تر محل مورد نظر را با آب فراوان بشویید.
- اگر در این حوزه تخصص و تجربه کافی ندارید، از افراد با تجربه و کاربلد کمک بخواهید.
- حتماً قبل از شروع کار، برای چسباندن سرامیک پرسلانی کف، از ابزار مناسب مانند گیره، تراز و... استفاده کنید.
- برای جلوگیری از کاهش کیفیت چسب سرامیک، بعد از مصرف آن را در مکانی خنک، خشک و دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید.
- برای استفاده از چسب حتماً به دمای محیط توجه داشته باشید. در نظر بگیرید که دمای مناسب برای چسب کاری باید بین ۵ تا ۳۵ درجه باشد.
- رطوبت محیط را در نظر بگیرد. رطوبت محیط برای استفاده از چسب کاشی نباید بیش از ۸۰ درصد باشد.
مزایای چسب سرامیک چیست؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، استفاده از چسب سرامیک و کاشی به جای ملات سیمان و مواد سنتی، مزایای متعددی را در پی دارد. در واقع همین موضوع باعث محبوبیت این محصول در صنعت ساخت و ساز شده است. از مهم ترین علل محبوبیت این محصول می توانیم به کوتاهتر شدن مدت زمان خشک شدن سرامیک کف اشاره کنیم. سایر مزایای این محصول عبارتند از :
- سرعت بالا در نصب و چسباندن کاشی و سرامیک
- دوام بسیار بالا حتی در شرایط نامناسب از جمله زلزله
- وزن کم و در نهایت سبک سازی ساختمان
- قابل استفاده برای انواع سطوح
- قابلیت عایق سازی سطوح در مقابل نم، رطوبت، گرما و حرارت
- ایجاد قابلیت ضد ارتعاشی در نمای ساختمان
چرا باید از چسب کاشی استفاده کنیم؟
در گذشته برای چسباندن کاشی و سرامیک روی سطوح، از ملات های سیمانی و خمیری استفاده می کردند که این موضوع دردسرها و مشکلات متعددی را به بار می آورد؛ اما با ورود چسب کاشی به صنعت ساخت و ساز، نصب کاشی و سرامیک بدون نیاز به ابزار تزریق و به بهترین شکل ممکن صورت می گیرد.
همچنین چسب کاشی همراه با پودر بندکشی، امروزه جایگزین بسیار مناسبی برای روش های قدیمی و سنتی است. از این محصولات برای چسباندن کاشی و سرامیک و برای پر کردن درزهای بین کاشی و سرامیک استفاده می شود.
استفاده از این چسب دردسرهای مخلوط کردن ملات را ندارد و در مقایسه با روش های سنتی، بسیار آسان تر است. ضمن اینکه مدت زمان خشک شدن سرامیک کف در این روش، در مقایسه با ملات، بسیار کوتاه می شود.
چه فاکتورهایی بر زمان خشک شدن چسب تاثیر می گذارند؟
همان طور که پیشتر اشاره کردیم، چسب کاشی در مقایسه با ملات سیمانی، سرعت خشک شدن بالاتری دارد. برای گیرش اولیه این چسب، حداقل ۲۴ ساعت و حداکثر ۴۸ ساعت زمان نیاز است؛ اما این موضوع تنها در مورد شرایط محیطی عادی صدق می کند. در واقع برخی عوامل می توانند در کاهش یا افزایش زمان خشک شدن چسب تأثیرگذار باشند که عبارتند از:
میزان رطوبت موجود در فضا
سرامیک کاری در محیط های با رطوبت کم و دمای بالا (با درنظر گرفتن دمای حین اجرا که تا 35 درجه سانتی گراد می باشد.)، با سرعت بیشتری انجام می شود. در این شرایط، چسب زودتر از حد معمول خشک می شود. با توجه به این موضوع، اگر قصد دارید مدت زمان خشک شدن چسب کاهش پیدا کند حتماً دمای محیط را با استفاده از بخاری یا سایر ابزار گرمایشی بالا ببرید.
از آنجا که در ساختار این چسب، مقداری آب به کار می رود، با انجام سرامیک کاری در محیط های مرطوب، این رطوبت به درون چسب سرایت کرده و فرایند خشک شدن را طولانی تر می کندو حتی بر گیرش چسب هم تأثیر می گذارد.
نوع چسب
عامل دیگری که در تعیین مدت زمان خشک شدن سرامیک کف تأثیر می گذارد، نوع چسب مورد استفاده در سرامیک کاری است. چسب هایی که از درصد خلوص بسیار بالایی برخوردارند و دارای ترکیبات قوی هستند، زودتر سرعت عمل نشان داده و سرامیک را به سطوح می چسبانند.
در مقابل، چسب هایی که از مواد ناخالص تشکیل شده اند، به لحاظ قدرت چسبندگی، چندان مطلوب نیستند؛ به همین علت توصیه می شود برای خرید چسب کاشی حتماً به سراغ برند های معتبر و شناخته شده بروید. شما با خرید یک چسب مرغوب اگرچه مبلغ بالایی می پردازید، اما محصولی با ویژگی های مناسب و قدرت چسبندگی بالا خریداری می کنید و مدت زمان بیشتری از مزایای آن بهره می برید.
سخن پایانی
مدت زمان خشک شدن سرامیک کف برای صاحب کاران موضوعی بسیار مهم است. اگر چسب زودتر خشک شود، پروژه زودتر به اتمام رسیده و در موعد مقرر به صاحب پروژه تحویل داده می شود. برای اینکه چسب سرامیک زودتر خشک شود باید به مواردی که در این مطلب به آن ها اشاره کردیم دقت داشته باشید.
به طور مثال برای افزایش سرعت خشک شدن چسب از ابزار گرمایشی کمک بگیرید. چسب های مرغوب و درجه یک را خریداری کنید و در صورت نداشتن تجربه و تخصص کافی در این حوزه، از افراد صاحب تجربه کمک بگیرید.