شاید اگر آشنایی شما با دنیای کاشی و سرامیک به اندازه کافی نباشد، اطلاع دقیقی از تفاوت های این دو محصول نداشته و آن ها را با هم اشتباه بگیرید؛ شناخت تفاوت این دو سبب می شود تا بتوانید با آگاهی کامل محصول مناسب خود را انتخاب کنید. در حال حاضر قصد داریم به فرق کاشی و سرامیک بپردازیم؛ پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا با تفاوت کاشی با سرامیک آشنا شوید.
کاشی چیست؟ انواع کاشی کدامند؟
کاشی، پوششی برای دیوار است که از سفال ساخته شده و پس از قالب گیری در کوره حرارت بالا آماده می شود. در مراحل بعدی روی سطح آن را با ماده ای شیشه مانند، لعاب کاری می کنند تا استحکام و زیبایی آن افزایش پیدا کند.
لعاب کاشی به صورت مات، پولیشد، ساده و طرح دار ساخته می شود. کاشی نخستین بار در قونیه در قرن ۱۳ هجری قمری ساخته و پس از آن در طی دوران های مختلف در آن تغییراتی ایجاد شد. انواع کاشی ها عبارتند از :
کاشی دیوار
دمای کوره برای ساخت کاشی دیوار در مقایسه با سایر کاشی ها پایین تر است؛ در نتیجه جذب آب در آن بیشتر بوده و لعاب استفاده شده در آن ها ظاهر شفاف تری دارد. جذب آب در کاشی های دیوار، اگر با استانداردهای تطابق داشته باشد، به هیچ وجه یک نکته منفی محسوب نمی شود.
از کاشی های دیوار نباید برای سنگ نما و بیرون ساختمان استفاده شود؛ زیرا جذب آب بالایی دارد. شما می توانید کاشی کف را برای دیوار کار کنید، اما برعکس نه.
کاشی کف
کاشی هایی هستند که از آن ها برای پوشش دادن کف ساختمان بهره می برند. کاشی های کف در مقایسه با کاشی های دیوار از استحکام بیشتری دارند. به دلیل اینکه کاشی های کف در معرض ترافیک و اسطکاک بالایی قرار می گیرند، باید در برابر سایش مقاوم باشند.
نفوذ پذیری آب کاشی های کف نیز به نسبت پایین است؛ زیرا کاشی های کف در درجه حرارت بالاتری نسبت به کاشی دیوار قرار می گیرند. علاوه بر همه این ها کاشی های کف ضخامت بیشتری نیز نسبت به کاشی های دیوار دارند.
کاشی پرسلان
این نوع کاشی از خاک رس سفید ساخته شده و با نام سرامیک پرسلان نیز شناخته می شود. برای پختن کاشی پرسلان به فشار و دمای بالایی نیاز است و محصول به دست آمده دارای ویژگی هایی نظیر نفوذ پذیری کم و استحکام شکست و سایش بالا است.
این نوع کاشی در برابر سایش، یخ زدگی و مواد شیمیایی مقاومت بسیار مناسبی را از خود نشان می دهد؛ در نتیجه استفاده از آن در مسیرهای پر رفت و آمد مشکلی را ایجاد نمی کند. پشت اکثر کاشی های پرسلان سفید است، اما در برخی از موارد می تواند به رنگ سفید نباشد.
سرامیک چیست؟
پیش از آنکه به فرق کاشی و سرامیک بپردازیم، لازم است با سرامیک آشنا شوید. سرامیک در واقع همان کاشی بوده که قسمت لعاب روی آن با مواد دیگری مثل مواد غیر آلی و معدنی ترکیب شده است. از سرامیک برای پوشش کف ساختمان ها و بناهای مختلف استفاده می شود و در دمایی بالاتر از دمای کاشی در کوره می پزد.
این تغییر دمایی سبب افزایش استحکام سرامیک در مقایسه با کاشی شده و باعث می شود که سرامیک مقاومت بیشتری داشته باشد؛ در نهایت نیز سرامیک ها در ابعاد مختلف و طرح های متنوع تولید می شوند.
معمولاً سرامیک ها مقاوم در برابر آب بوده و کاربرد آن ها برای پوشش آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی است. سرامیک ها انواع مختلفی دارند از بین آن ها می توان به سرامیک پرسلان کف، سرامیک شیشه ای و سرامیک اسلب دیوار اشاره کرد.
خواص سرامیک کدامند؟
سرامیک ها طیف وسیعی از مواد خیلی سخت را در ساختار خود دارند که این مواد تعیین کننده ویژگی های آن هاست. بیشتر سرامیک ها خواص زیر را از خود نشان می دهند:
- سختی بالایی دارند.
- معمولاً سرامیک ها شکننده و ترد هستند.
- سرامیک ها دمای ذوب بالایی دارند.
- مقاومت شیمیایی سرامیک ها بالاست.
- رسانایی الکتریکی و حرارتی کمی دارند.
- شکل پذیری سرامیک ها ضعیف است.
- ضریب ارتجاعی سرامیک ها بالاست.
- سرامیک ها شفافیت نوری برای طول موج های گوناگون دارند.
- سرامیک ها نیروی تراکم بالایی دارند.
ضخامت سرامیک های دیواری چقدر است؟
یکی از مهم ترین فرق سرامیک و کاشی در ضخامت آن هاست که ما در این قسمت قصد بررسی ضخامت سرامیک پرسلان را داریم. این سرامیک ها در ضخامت های ۶، ۹، ۱۰، ۵/۱۱ و ۲۰ میلی متری موجود هستند. سرامیک های اسلب سایز بزرگ در واقع جز سرامیک هایی هستند که به صورت گسترده در نما مورد استفاده قرار می گیرند.
این سرامیک ها به صورت تخته ای و ورقه ای ساخته شده و در مساحت های قابل توجه روانه بازار می شوند. بسیاری از افراد در جنس و کیفیت سرامیک های اسلب شک دارند، اما این سرامیک ها کیفیت و کارایی خود را اثبات کرده اند و در رنگ ها، طرح ها و اندازه های مختلف قابل خریداری هستند. سرامیک های اسلب خود به چند نوع تقسیم می شوند که مهمترین آن ها سرامیک های اسلب دیوار و سرامیک های پرسلان هستند.
هرچه ضخامت سرامیک های اسلب کمتر باشد، وزن آن سبک تر بوده و حمل و نقل آن راحت تر می شود. سرامیک هایی که دارای ضخامت ۶ میلی متر هستند، با وجود ضخامت کم، مقاومت بسیار مناسبی دارند. این سرامیک ها دارای لایه هایی از لعاب نفوذ ناپذیر هستند ؛ علاوه بر این در محیط های مرطوب نیز می توان از سرامیک های اسلب بهره برد.
این سرامیک ها تنوع گسترده ای دارند که شما با توجه به سلیقه خود می توانید آن ها را سفارش دهید. سرامیک اسلب دیوار دارای طرح های متنوعی است که شما می توانید آن را همانند یک تابلوی نقاشی روی قسمتی از دیوار اجرا کنید.
به صورت کلی یکی از جدیدترین و پرطرفدارترین سرامیک های موجود، سرامیک اسلب پرسلان ۶ میلی متری بوده که در مجموعه ما با بالاترین کیفیت و مناسب ترین قیمت موجود است. تنها باید برای سفارش آن به قسمت های مربوطه از سایت مراجعه کنید.
این سرامیک ها در مقایسه با سایر ضخامت ها بسیار سبک بوده و به راحتی می توانید از آن استفاده کنید. برخی از مزایایی سرامیک اسلب پرسلان ۶ میلی متری عبارتند از:
- مقاومت عالی در برابر آب و هوا
- عدم تاثیر گرما یا سرما روی آن
- مقاوم در برابرآب بودن
- سخت بودن خراشیدگی و آسیب زدن به آن
- تمیز شدن راحت
- غیر متخلخل بودن
- وزن سبک تر و حمل آسان تر
سرامیک چگونه ساخته می شود؟
حال که با سرامیک آشنا شده اید، لازم است با نحوه ساخت آن نیز آشنا شوید؛ زیرا عمده فرق کاشی و سرامیک به این مرحله باز می گردد. مواد خام مورد نیاز برای ساخت سرامیک شامل خاک رس، اکسید آلومینیوم، کاربید تنگستن، کاربید سیلیکون و کائولینیت هستند.
این مواد خام با آب ترکیب می شوند تا مخلوطی را ایجاد کنند که قابل شکل و قالب گیری باشد. کار با سرامیک پس از ساخته شدن سخت است و باید از قبل به شکل دلخواه درآمده باشد.
فرم دلخواه خشک شده و در فر اجاق مانند به آن حرارت داده می شود. پروسه حرارت دادن، انرژی فراهم می کند تا زنجیره های شیمیایی جدید و مواد معدنی جدید تشکیل شود.
فرق کاشی و سرامیک در چیست؟
همانطور که متوجه شدید سرامیک و کاشی دو محصول مهم برای مقاوم سازی و زیباتر کردن بناها هستند. این دو محصول در عین شباهت هایی که به هم دارند، تفاوت های زیادی داشته و با توجه به این تفاوت ها کاربری متفاوتی نیز پیدا می کنند؛ در نتیجه شما باید نسبت به نحوه تشخیص سرامیک پرسلان از سایر سرامیک ها و کاشی ها آگاهی داشته باشید.
به دلیل اینکه مواد تشکیل دهنده کاشی و سرامیک در برخی از موارد متفاوت است، تفاوت کاشی با سرامیک از همین نقطه شروع می شود، اما اگر به دنبال بررسی جزئی تر تفاوت های این دو هستید باید به موارد زیر توجه کنید:
تفاوت ظاهر کاشی و سرامیک
رامیک در واقع همان کاشی است که لعاب کاری متفاوتی نسبت به کاشی دارد. البته تفاوت ظاهری کاشی و سرامیک تنها به این نکته ختم نمی شود، بلکه باید گفت به دلیل متفاوت بودن مدت زمان پخت این دو محصول، تفاوت هایی در ظاهر آن ها ایجاد شده است. سرامیک به دلیل دمای پخت بالاتر در مقایسه با کاشی رنگ تیره تری دارد؛ همچنین سرامیک در برابر تابش نور خورشید مقاوم است.
تفاوت ضخامت کاشی و سرامیک
فرق کاشی و سرامیک از نظر ظاهری یک نکته دیگر نیز دارد که آن ضخامت این دو محصول است. تفاوت ضخامت کاشی و سرامیک به دلیل لعاب کاری خاصی که روی سرامیک رخ می دهد، نمود پیدا می کند؛ در واقع می توان گفت که ضخامت سرامیک بیشتر از کاشی است و این مسئله سبب افزایش مقاومت سرامیک در مقایسه با کاشی می شود. در بین سرامیک هایی که در بازار موجود هستند، سرامیک پرسلان بیشترین میزان مقاومت را دارد.
تفاوت کاربرد کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیک به دلیل ساختار متفاوت، کاربرد یکسانی نیز ندارند؛ در واقع تفاوت محل نصب کاشی و سرامیک از همین نقطه آغاز می شود. به علت سبک تر بودن کاشی و مقاومت کم تر آن، از آن برای تزئین دیوار استفاده می شود. در حالی که از سرامیک به دلیل مقاوم بودن آن برای پوشاندن کف که محل رفت و آمد است، استفاده می شود.
عامل دیگری که سبب تفاوت در جایگاه نصب کاشی و سرامیک می شود، این است که سرامیک رسانای ضعیفی برای الکتریسیته و حرارت محسوب می شود و به همین دلیل برای حفظ انرژی و گرما ساختمان مناسب است.
سرامیک با شرایط آب و هوایی مختلف سازگار بوده و به راحتی می توان آن را تمیز کرد؛ به دلیل این ویژگی های کاربردی می توان از سرامیک در مکان های مختلف مثل هتل، بیمارستان، لابی، سرویس بهداشتی، آشپزخانه، کف ساختمان و هتل ها استفاده کرد.
تفاوت ساختاری بین کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیک هردو از دو قسمت پایه و پوشش رویی که لعاب نام دارد، ساخته شده است، اما مواد اولیه استفاده شده در کاشی و سرامیک باهم متفاوت هستند.
لعاب سرامیک از مواد غیر آلی و مواد معدنی مثل خاک رس، فلدسپات و ماسه ساخته شده است و همین ویژگی سبب ایجاد قابلیتی بسیار مناسب در سرامیک می شود که آن قابلیت آسان تر تمیز شدن سرامیک در مقایسه با کاشی است.
تفاوت دمای پخت کاشی و سرامیک
عامل دیگری که سبب ایجاد تفاوت بین کاشی و سرامیک می شود، فرق دمای پخت کاشی و سرامیک است که سبب می شود تا ساختار آن ها با تفاوت داشته باشد. سرامیک با دمای بالاتری نسبت به کاشی در کوره پخته می شود و این مسئله سبب تفاوت بافت و رنگ آن در مقایسه با کاشی می شود.
تفاوت قیمت کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیک به عنوان دو مصالح اساسی برای ساخت بناها قیمت کاملا متفاوتی دارند. برخی از کاشی ها که در ساخت و ساز برج ها و مناطق مسکونی مورد استفاده قرار می گیرند، قیمت بسیار بالایی دارند و این مسئله برای سرامیک نیز صدق می کند؛ در نتیجه می توان گفت که کاشی و سرامیک به رنج قیمتی بسیار متفاوتی در بازار موجود هستند که می توانید با توجه به نیاز و بودجه خود آن ها را خریداری کنید.
تفاوت شیوه تولید کاشی و سرامیک
فرق کاشی و سرامیک در شیوه تولید آن ها کاملا واضح است. در تولید کاشی، خمیر آن کاملا فشرده شده و سپس در دمای بین ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه سلسیوس می پزد و به اصطلاح بيسکوئيت می شود. سپس برای لعاب کاری مجددا وارد کوره شده و بین ۱۱۰۰ تا ۱۲۶۰ درجه سلسیوس حرارت می بیند تا تثبیت شود.
این درحالی است که شرایط مذکور برای سرامیک متفاوت بوده و سرامیک تک پخت است؛ یعنی خمیر اولیه به همراه لعاب رویی یک بار وارد کوره شده و در دمای ۱۶۵۰ درجه سلسیوس می پزد تا بيسکوئيتی شود.
تفاوت کاشی و سرامیک از نظر HSE
جهان به سمت آگاه تر شدن پیش می رود؛ در نتیجه استفاده از مصالحی که به طبیعت لطمه وارد نکند و دوستدار آن باشد بسیار مهم است. مصالح کاربردی باید با طبیعت همسو بوده و به راحتی و بدون اینکه مشکلی ایجاد کند، جذب طبیعت شود.
در این میان مصالحی که از سنگ، گچ، ماسه و سیمان ساخته شده اند، مصالح سازگار با محیط زیست هستند. کاشی های خشتی، معرق مرمر، سرامیک های غیر شیشه ای، کاشی های موزاییک و کاشی های گچی انواع مصالح دوستدار محیط زیست هستند و حداقل آسیب را به محیط زیست وارد می کنند؛ در نتیجه تا جایی که امکان دارد باید از این مصالح استفاده شود.
تفاوت تنوع کاشی و سرامیک
کاشی ها دارای طرح و رنگبندی مختلفی هستند و در مقایسه با سرامیک متنوع تر اند. اگرچه امروزه تلاش شده تا تنوع سرامیک ها نیز افزایش پیدا کند، اما همچنان کاشی ها دارای تنوع بیشتری هستند. به همین دلیل است که انتخاب مدل کاشی نسبت به سرامیک کار سخت تری محسوب می شود.
تفاوت خاصیت ضد حریق بودن کاشی و سرامیک سرامیک علل الخصوص سرامیک پرسلان در برابر حریق بسیار مقاوم بوده و دارای کلاس A1 می باشدعلاوه بر این، سرامیک پرسلان در برابر نور خورشید مقاوم بوده و می تواند تاب بیاورد؛ در واقع سرامیک در اثر نور خورشید رنگ پریده نمی شود.
جمع بندی
ما در این مطلب به بررسی فرق کاشی و سرامیک پرداختیم. همانطور که متوجه شدید عمده تفاوت این دو به مرحله تولید آن ها باز می گردد. این تفاوت های ساختاری بین کاشی و سرامیک سبب تفاوت در کاربرد آن ها می شود؛ به صورتیکه هریک از این دو در محل خاص مورد استفاده قرار می گیرد.