صفحه اصلی
بلاگ
مقاله
روش های تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک {تفاوت آن با گرید}
روش های تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک {تفاوت آن با گرید}

روش های تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک {تفاوت آن با گرید}

درجه بندی کاشی و سرامیک به میزان کیفیت و مرغوبیت این محصول دلالت دارد. شناخت تفاوت گرید و درجه در سرامیک و نحوه تشخیص درجه سرامیک قبل از خرید بسیار مهم تلقی می شود.

شناخت و تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک قبل از خرید از متضرر شدن جلوگیری می کند و باعث صرفه جویی در وقت می شود. از این جهت برای افرادی که قصد خرید سرامیک پرسلان کف یا سرامیک پرسلان دیوار را دارند این مطلب را تهیه و ارائه نمودیم.

  در این مطلب شما می توانید سرامیک های درجه یک، درجه دو، درجه سه و درجه چهار را به خوبی تشخیص دهید و یک خرید ایده‌آل را تجربه کنید. شاید اینطور تصور می کنید که سرامیک های درجه یک به دلیل مرغوبیت و کیفیت بالاتر محصولات پر فروشی هستند.

اما شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که تصور شما با واقعیت مغایرت دارد. در ادامه این مطلب با نحوه تشخیص درجه سرامیک و انواع درجه بندی های کاشی و سرامیک بیشتر آشنا خواهیم شد.

روش های درجه بندی کاشی و سرامیک

کاشی و سرامیک از اختلاط مواد اولیه کاملا طبیعی مانند خاک رس، کائولن، کوارتز و فلدسپات و پودر سنگ­ها به نسبت معین و پس از پختن در کوره‌های با دمای بالا به دست می آید. این ترکیبات پس از مخلوط شدن فرآیند پرس را طی می کنند تا تبدیل به بیسکویت شوند.

آن­ها از قبل گرم شده و در دمای بالای حداقل 1100 درجه پخته می شوند. از آنجایی که این محصولات با استفاده از مواد کاملا طبیعی به دست می آید خطری برای سلامتی انسان ندارند.

هدف اصلی انسان از بکارگیری خاک رس در این محصولات شکل پذیری بالا و دمای پخت نسبتاً پایین است. امروزه فرآورده های سرامیکی براساس کیفیت مواد اولیه، نوع پخت و طراحی ظاهری به درجات مختلف تقسیم می شود؛ زیرا اکثر تولیدکنندگان توجه ویژه ای به حفظ کیفیت تولیدات خود دارند.

به طورکلی درجه بندی کاشی و سرامیک بیانگر میزان مرغوبیت، سالم بودن و کیفیت محصول است. درجه بندی کاشی و سرامیک فقط بر اساس کیفیت سطح کاشی به چهار درجه به شرح زیرتقسیم بندی می شود و تولید کنندگان مجاز به بسته بندی و عرضه کاشی و سرامیک خارج از این دسته بندی نیستند.

تشخیص کاشی درجه یک

تشخیص کاشی درجه یک

هنگامی که نمونه کاشی و سرامیک طبق استاندارد ملی ایران شماره 2-9169 مورد آزمون قرار می گیرد، نباید در آن هیچ یک از عیوب 13 گانه کیفیت سطح (به غیر از عیب های ترک بدنه، ترک لعاب و گوشه پریدگی و لب پریدگی در سطح قابل روئیت) مندرج در بند 8 آن استاندارد از فاصله یک متری مشاهده شود.

تشخیص کاشی درجه دو

هنگامی که نمونه کاشی طبق استاندارد ملی ایران شماره 2-9169 مورد آزمون قرار می گیرد، نباید در آن بیشتر از 3 عیب از عیوب 13 گانه کیفیت سطح (به غیر از عیب های ترک بدنه، ترک لعاب و گوشه پریدگی و لب پریدگی در سطح قابل روئیت) مندرج در بند 8 آن استاندارد از فاصله یک متری مشاهده شود؛ به شرطی که همین تعداد عیب ها از فاصله 2 متری مشاهده نشود.

تشخیص کاشی درجه سه

هنگامی که نمونه کاشی طبق استاندارد ملی ایران شماره 2-9169 مورد آزمون قرار می گیرد، نباید در آن بیشتر از 3 عیب از عیوب 13 گانه کیفیت سطح (به غیر از عیب های ترک بدنه، ترک لعاب و گوشه پریدگی و لب پریدگی در سطح قابل روئیت) مندرج در بند 8 آن استاندارد از فاصله 2 متری مشاهده شود.

تشخیص کاشی درجه چهار

کاشی هایی که فقط از نظر کیفیت سطح در هیچ کدام از درجه های 2،1و3 قرار نمی گیرند به عنوان کاشی درجه چهار محسوب می گردند.

یادآوری 1 – در بررسی کیفیت سطح برای درجه بندی باید تعداد هر کدام از عیب های 13 گانه مندرج در بند 8 استاندارد ملی ایران شماره 2-9169 شمرده شده و سپس از هر نوع که باشد در نظر گرفته شود.

یادآوری 2 – در بررسی کیفیت سطح، اثرات و نقص هایی که به صورت عمدی جهت تزیین کاشی ایجاد شده اند به عنوان عیب محسوب نمی شوند.

کاشی های قابل درجه بندی در درجه های 3،2،1و4 مطابق با این استاندارد نباید دارای ترک بدنه، ترک لعاب و گوشه پریدگی و لب پریدگی در سطح قابل روئیت آن ها باشند.

نمونه مورد آزمون مطابق با بند 8-3 استاندارد ملی ایران شماره 2-9169، در هر درجه 3،2،1و4 می تواند شامل حداکثر %5 از کاشی های با درجه بعدی باشد.

تفاوت گرید و درجه در سرامیک و کاشی

تشخیص تفاوت گرید و درجه در سرامیک و کاشی از روی کارتن

در این روش از تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک باید به مشخصاتی مندرج روی بسته‌بندی و یا کارتن شرکت تولیدکننده توجه کنید. اصولاً بر روی کارتن مشخصاتی همچون درجه بندی کاشی، تاریخ تولید، کلاس سایش و غیره درج می شود.

درجه‌ بندی کاشی و سرامیک در کارخانه

درجه‌ بندی کاشی و سرامیک در کارخانه

کاشی و سرامیک‌ها بعد از خروج از خط تولید 4 تا 5 ساعت در بخش پالت‌ها قرار می گیرند؛ سپس با استفاده از دستگاه TGV یا LGV وارد مرحله تشخیص تفاوت گرید و درجه در سرامیک خط و تعیین درجه منتقل می‌ شوند.

نحوه تشخیص درجه سرامیک در کارخانه براساس سه فاکتور مهم ظاهر، قوس و سایز اجرا می‌شود. این فرآیند دارای 6 مرحله است که در ادامه هر یک از مراحل را توضیح خواهیم داد تا نحوه درجه بندی کاشی و سرامیک در کارخانه را به خوبی بشناسید.

  • تشخیص درجه‌ بندی ظاهری توسط اپراتورها
  • گذراندن مرحله قوس یا بلانر
  • طی کردن قسمت کالیبره یا سایزر
  • تکمیل درجه‌ بندی
  • سورتینگ و مرتب‌ سازی
  • انتقال کاشی‌ های تفکیک شده برای کارتن شدن

مرحله‌ ی اول

در اولین مرحله اپراتور سطح ظاهری محصولات را براساس وجود لب‌پریدگی، لعاب نگرفتگی، ترک، جوش و اشکال در کیفیت چاپ درجه بندی و مشخص می‌ کند. در مراحل بعدی، این عمل توسط سنسورهای هوشمند ارزیابی می‌ شود.

مرحله‌ ی دوم

مرحله‌‌ی دوم مربوط به قوس (بلانر) است. در این دستگاه 5 سنسور وجود دارد که هر یک  دو چشم الکترونیکی دارند که بر اساس اطلاعات پیش‌فرض، میزان قوس کاشی‌ها را درجه بندی می‌کنند.

مرحله‌ ی سوم

این مرحله از سری مراحل تشخیص درجه‌ بندی کاشی و سرامیک، مربوط به کالیبره یا بررسی سایز کاشی است. در اینجا سنسورهای هوشمند، سایز کاشی را بررسی کرده و آن را با سایز کاشی پیش فرض یا سمپل که ابعاد نرمال و ایده‌آلی دارد، مقایسه می‌ کنند.

مرحله‌ ی چهارم

در مرحله چهار درجه بندی کلی محصولات توسط دو سنسور مادون قرمز صورت می گیرد. اصولاً0 این سنسورها بزرگ‌ترین سایز را در نظر می‌ گیرند.

برای مثال اگر یک سرامیک از لحاظ ظاهری درجه سه،  قوس درجه یک و در سایز درجه دو باشد، سنسورها درجه‌ بندی کاشی را درجه سه اعلام می‌کنند؛ زیرا اختلال در یک بخش نشان‌ دهنده‌ی پایین بودن کیفیت کلی محصول است.

مرحله‌ ی پنجم و ششم

مرحله‌ ی پنجم، مرحله‌ی مرتب‌سازی است که با روی هم قرار دادن کاشی‌ها، درجات مختلف تفکیک می‌شوند. این مرحله‌ درواقع ویژه بررسی نهایی درجه بندی است. در مرحله‌ ی ششم از تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک، محصولات وارد کارتن می شوند. بر روی کارتن‌ های کاشی و سرامیک اطلاعاتی نظیر تاریخ تولید، کد هر محصول و درجه‌‌ی آن توسط یک پرینتر،  درج می‌شود.

کلام پایانی

افزایش اطلاعات و آگاهی در زمینه تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک موجب می شود تا برای هر یک از قسمت های ساختمان خود بهترین و ایده‌آل ترین نوع کاشی و سرامیک را انتخاب کنید.

بنابراین علاوه بر افزایش دانش و اطلاعات در این زمینه سعی کنید در زمان خرید کاشی‌های غیر درجه یک ، اطلاعات مربوط به عیوب کاشی را از فروشنده سوال کنید. این کار برای تصمیم‌ گیری بهتر و صرفه جویی در وقت کمک زیادی به شما می کند. همچنین بهتر است در زمان خرید از کد، درجه بندی و علامت تجاری محصولات عکس بگیرید تا در زمان دریافت دچار اشتباه نشوید.